υπηρεσίες

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης δερματική νόσος. Μπορεί να είναι χρόνια ή υποτροπιάζουσα και ξεκινά στην παιδική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί μέχρι την εφηβική ή την ενήλικη ζωή. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό έως 25% των παιδιών και έως 15 % των ενηλίκων πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.

Πού οφείλεται η ατοπική δερματίτιδα;

Οι ακριβείς αιτίες εκδήλωσης της νόσου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Έρευνες έχουν δείξει πως η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού διαφορετικών παραγόντων όπως η γενετική προδιάθεση, ανοσολογικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες, δυσλειτουργία του φραγμού του δέρματος κτλ.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι το ίδιο με το έκζεμα;

Πολλές φορές οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται χωρίς να διαφοροποιούνται μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το έκζεμα μπορεί να προκληθεί από την ατοπική δερματίτιδα.

Ουσιαστικά το έκζεμα είναι ο όρος που περιγράφει το ξηρό δέρμα που φλεγμαίνει. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλους λόγους πέραν της ατοπικής δερματίτιδας.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν την ατοπική δερματίτιδα;

  1. Στρες και άγχος
  2. Αλλεργίες
  3. Ιδρώτας
  4. Απορρυπαντικά και αφρόλουτρα
  5. Ζεστό μπάνιο
  6. Κάποιες τροφές όπως τα ψάρια ή τα γαλακτοκομικά
  7. Σκόνη
  8. Μάλλινα ρούχα

Οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιβαρύνουν την ατοπική δερματίτιδα, δεν αποτελούν όμως την αιτία του προβλήματος.

Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με την κληρονομικότητα;

Παιδιά με οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας, αλλεργικού άσθματος ή αλλεργικής ρινίτιδας έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που πάσχουν, έχουν έναν γονιό με το ίδιο πρόβλημα. Να σημειώσουμε βέβαια πως αυτό δε σημαίνει πως όλα τα παιδιά της οικογένειας θα εκδηλώσουν ατοπική δερματίτιδα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ατοπική δερματίτιδα;

Ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζουν:

  1. Ξηρό δέρμα που απολεπίζεται
  2. Έκκριση υγρού από το δέρμα
  3. Πάχυνση και σκλήρυνση του δέματος
  4. Ευαισθησία και κνησμό
  5. Φολίδες

Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να εμφανιστεί;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία. Στα βρέφη εκδηλώνεται στην περιοχή του προσώπου (μάγουλα), αλλά και στα άκρα. Σε μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες εμφανίζεται πιο συχνά στους αγκώνες, τους καρπούς, στο πίσω μέρος των γονάτων, στο λαιμό, στους αστραγάλους κτλ.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό;

Η επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται αναγκαία όταν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί παρουσιάζει:

  1. Σημαντική ενόχληση στο δέρμα
  2. Επέκταση των βλαβών
  3. Πυρετό
  4. Έκκριση υγρού
  5. Ευαισθησία και πόνος στο δέρμα που δεν του επιτρέπει να κοιμηθεί

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η ατοπική δερματίτιδα;

Με την επίσκεψη στο δερματολόγο ζητείται το πλήρες ιστορικό του παιδιού και των γονιών, καθώς και τα συμπτώματα. Στη συνέχεια ο γιατρός προχωρά σε κλινική εξέταση. Όταν το έκζεμα δεν υποχωρεί ή είναι ιδιαίτερα επίπονο, μπορεί να χρειαστεί να γίνει και τεστ αλλεργιών, για να διαπιστωθεί ποιο αλλεργιογόνο επιδεινώνει την κατάσταση.

Πώς επηρεάζει ο καιρός την εμφάνιση της νόσου;

Η απότομες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών μπορεί να πυροδοτήσουν την νόσο. Η έκθεση σε κρύο ξηρό ρεύμα αέρα ή σε πολύ ζεστό και υγρό καλοκαιρινό καιρό θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Πόσο σοβαρή είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Η δερματική αυτή πάθηση δεν αποτελεί απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ατόμου. Η σοβαρότερη επιπλοκή της νόσου είναι η λοίμωξη του δέρματος και η δημιουργία ουλών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του παιδιού, την ψυχολογία και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ατοπική δερματίτιδα;

Θεραπεία που να επιφέρει μόνιμη λύση δεν υπάρχει. Όμως με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, η πάθηση αυτή μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να παραμείνει σε ύφεση, μειώνοντας την ξηρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος. Ο γιατρός ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού μπορεί να συστήσει:

  1. Αντιβιοτικά (σε επιμολυσμένες μορφές)
  2. Αλοιφές με κορτιζόνη για καταστολή της έξαρσης (για μικρή διάρκεια)
  3. Αντιισταμινικά για μείωση του κνησμού
  4. Κορτιζονούχα από στόματος ( όχι τόσο συχνά )
  5. Αναστολείς της καλσινευρίνης (για μακροχρόνια θεραπεία)

Αν διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με τροφική αλλεργία τότε συστήνεται και η αποφυγή αυτών των τροφών.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών η ατοπική δερματίτιδα υποχωρεί σταδιακά στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Στους ενήλικες η νόσος είναι πιο επίμονη και μπορεί να διαρκέσει εφ’ όρου ζωής.