υπηρεσίες
Ουλές Ραγάδες
Ουλές ραγάδες αποτελούν σημαντικά αισθητικά προβλήματα που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, και μπορεί κάποιες φορές να είναι παραμορφωτικές για την εμφάνιση. Οι ουλές είναι σημάδια που επιμένουν μετά την επούλωση του δέρματος από κάποιο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Ακόμη, οι ουλές μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός εγκαύματος ή σοβαρής ακμής.
Η κακή επούλωση των πληγών μπορεί να εμφανίσει ουλές που είναι αντιαισθητικές ή και παραμορφωτικές. Όμως, και πληγές που επουλώνονται καλά μπορεί να δημιουργήσουν ουλές. Οι ουλές μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή από το υπόλοιπο δέρμα, να είναι επηρμένες ή εμβυθισμένες και να είναι ιδιαιτέρως εμφανείς λόγω μεγέθους, σχήματος ή της θέσης στην οποία εντοπίζονται.
Οι ραγάδες ραβδώσεις είναι γραμμοειδείς ατροφικές βλάβες του δέρματος. Παρουσιάζονται πιο συχνά στις γυναίκες. Εμφανίζονται συνήθως στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά και τους μαστούς και αρχικά οι ραγάδες έχουν χρώμα ροζ που σταδιακά γίνεται πιο λευκό. Οι ραγάδες είναι η καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας λόγω πίεσής της. Οι αιτίες μπορεί να είναι κληρονομικές( κακή ελαστικότητα του δέρματος) ή μετά από εγκυμοσύνη και απότομη αυξομείωση βάρους.
Ποιες θεραπευτικές μέθοδοι υπάρχουν για τις ουλές και τις ραγάδες;
Οι διάφορες θεραπείες για τις ουλές και τις ραγάδες που εφαρμόζονται στις μέρες υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση και κάποιες φορές στην εξαφάνισή τους με τρόπο ανώδυνο και γρήγορο.
Ουλές
Διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι υπάρχουν για τις ουλές, οι οποίες βέβαια εξαρτώνται από τη σοβαρότητα, τον τύπο, τη θέση και το μέγεθος της ουλής. Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται μόνο μια μέθοδος, αλλά μπορεί να χρειαστεί και συνδυασμός τους για καλύτερα αποτελέσματα. Οι ουλές μπορεί να είναι απλές επιφανειακές ανωμαλίες που δεν προκαλούν σωματικές δυσμορφίες, όπως οι ουλές από την ακμή και θεραπεύονται συνήθως με την τοπική μέθοδο. Οι υπερτροφικές ουλές συχνά είναι επηρμένες, κόκκινες και μπορεί να διευρυνθούν με τα χρόνια. Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα από τις υπερτροφικές ουλές, μπορεί να προκαλούν κνησμό και να εμφανίζουν πτυχώσεις. Εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, το στέρνο και τους ώμους. Αναλόγως λοιπόν τις περιπτώσεις υπάρχουν και οι αντίστοιχες θεραπείες:
- Τοπικές θεραπείες: Ειδικά τοπικά σκευάσματα – τζελ που βοηθούν στη θεραπεία –αποκατάσταση των επιφανειακών ουλών και του αποχρωματισμού. Επουλώνουν την πληγή και μειώνουν τη δυνατότητα του δέρματος να παράγει μη φυσιολογική χρωστική ουσία.
- Ενέσιμες θεραπείες: Ο ενέσιμος τρόπος θεραπείας ενδείκνυται και για τις ρηχές και για τις πιο βαθιές ουλές. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο κ.α., οι οποίες εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή και εξομαλύνουν τις ουλές. Τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα ορατά και διαρκούν από 3 μήνες έως χρόνια. Για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες κάθε 6 μήνες με 2 χρόνια.
- Επιφανειακές θεραπείες: Οι θεραπείες αυτές εξομαλύνουν τις επιφανειακές ανωμαλίες και μειώνουν την ανομοιόμορφη μελάγχρωση. Σε αυτές τις μεθόδους, αφαιρούνται οι ανώτερες στοιβάδες του δέρματος ή γίνεται αλλαγή της φύσης του ιστού. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εξής θεραπευτικές επιλογές:
Το χημικό Peeling
Στο χημικό Peeling χρησιμοποιούνται ειδικά διαλύματα, τα οποία ποικίλουν σε βαθμό οξύτητας, αναλόγως τη δράση που θέλουμε να επιτύχουμε. Οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν αναλόγως από πολύ επιφανειακά έως πολύ βαθιά. Η επούλωση επιτυγχάνεται σε τρεις ημέρες με τρείς εβδομάδες και τα αποτελέσματα είναι ανάλογα του βάθους διείσδυσης του χημικού peeling, δηλαδή όσο πιο βαθύ, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Εξομαλύνονται οι επιφανειακές ανωμαλίες ως προς την υφή και το χρώμα και το δέρμα αποκτά μια λεία επιφάνεια. Οι μοναδικές επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν είναι η υπέρχρωση ή υποχρωμία και η πιθανότητα κακής επούλωση λόγω υπερβολικής διείσδυσης στο δέρμα.Η μικροδερμοαπόξεση
Στη δερμοαπόξεση χρησιμοποιούνται ειδικοί μικροκρύσταλλοι, οι οποίοι επιτυγχάνουν την απομάκρυνση των κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Δηλαδή, απομακρύνεται η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας ,όπου υπάρχουν οι βλάβες. Συνιστάται για τη βελτίωση στις ουλές της ακμής με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι μια διαδικασία ανώδυνη και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Ο αριθμός των συνεδριών που προτείνεται είναι από 2 έως 4, αναλόγως το πρόβλημα, με απόσταση 3 ή 4 εβδομάδες μεταξύ τους. Για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων, καλό είναι η μικροδερμοαπόξεση να επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 4 μήνες.Το laser
- Με το laser, οι ουλές απομακρύνονται με έναν ανώδυνο και ακριβή τρόπο με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ενέργεια του laser διεγείρει το δέρμα κάτω από την ουλή και ενεργοποιεί τους ινοβλάστες του δέρματος, ώστε να ξαναδημιουργούνται και ακόμα τονώνει την παραγωγή του κολλαγόνου. Με αυτό τον τρόπο, το δέρμα κάτω από τις ουλές πυκνώνει μέχρι να γίνει όπως το υπόλοιπο, υγιές δέρμα. Δεν απαιτείται αναισθησία, ούτε χρόνος ανάρρωσης. Συνήθως πέντε (5) συνεδρίες είναι αρκετές και τα αποτελέσματα της θεραπείας συνεχίζονται ακόμα και μετά το τέλος των θεραπειών. Βέβαια, τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από τη σοβαρότητα της κάθε ουλής.
Η χειρουργική αποκατάσταση με προηγμένες τεχνικές συρραφής πληγών
- Στη χειρουργική αποκατάσταση, οι ουλές ελαχιστοποιούνται, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με τον τόνο και την υφή του υπόλοιπου δέρματος. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, καθώς μπορεί να προσφέρει ένα πιο ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα και να βελτιώσει μια ανεπαρκώς θεραπευμένη ουλή, αλλά δεν γίνεται να αφαιρεθεί εντελώς η ουλή. Άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να πραγματοποιήσουν τη χειρουργική αποκατάσταση για τις ουλές και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για όσους δεν έχουν ενεργό ακμή ή άλλες δερματικές παθήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή και οι υπάρχουσες ουλές είναι αισθητικά ενοχλητικές σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Σε περιπτώσεις που οι ουλές είναι πιο βαθιές, μπορεί να χρειαστεί μια εντομή για τη χειρουργική αφαίρεση της παλιάς ουλής και σε κάποιες άλλες συρραφή κατά στοιβάδες. Η συρραφή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η εντομή εκτείνεται στον ιστό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ή σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση.
Ραγάδες
Ακόμα και σήμερα, αποτελεσματική θεραπεία για τις ραγάδες δεν υπάρχει. Οι κρέμες που υπόσχονται αποτελέσματα, δεν μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα πλήρως και η δράση τους στο χόριο( η πηγή της βλάβης) του δέρματος είναι περιορισμένη. Οι ραγάδες χωρίζονται σε 2 τύπους, τις κόκκινες και τις λευκές ραγάδες. Οι κόκκινες ραγάδες υπάρχουν στα πρώιμα στάδια και είναι η αρχική βλάβη του κολλαγόνου. Αυτές οι ραγάδες ανταποκρίνονται καλύτερα στις διάφορες θεραπείες. Οι λευκές ραγάδες είναι η μη αναστρέψιμη βλάβη του κολλαγόνου και πιο ανθεκτικές στις θεραπείες. Ο μοναδικός τρόπος να βελτιωθούν οι ραγάδες λοιπόν είναι η ενεργοποίηση του κολλαγόνου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να εξαφανιστούν.
Laser
- Η ενέργεια του laser διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται ή εξαλείφονται οι ραγάδες. Εάν στην πρώτη συνεδρία είναι επιτυχής, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες με μεσοδιάστημα 6 εβδομάδων, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ραγάδες συνεχίζουν να βελτιώνονται και μετά τη θεραπεία του laser.
Χημικό peeling
- Το χημικό peeling προκαλεί κι αυτό διέγερση των ινοβλαστών και του κολλαγόνου, σημαντικός παράγοντας για να εξαλειφθούν οι ραγάδες. Εφαρμόζεται μια (1) φορά το μήνα για 6 μήνες και έχει καλύτερα αποτελέσματα στις κόκκινες ραγάδες.
Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) και βλαστοκύτταρα
- Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία γίνεται έγχυση ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων του αίματος κάτω από το δέρμα και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ενεργοποίηση του κολλαγόνου. Η θεραπεία για τις ραγάδες μπορεί να γίνει είτε αποκλειστικά με PRP, είτε με το συνδυασμό βλαστοκυττάρων, τα ποία ενισχύουν περισσότερο την επανορθωτική δράση της θεραπείας. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά συνήθως μετά από 2 με 4 συνεδρίες.
Η δερμοαπόξεση και τα τοπικά ρετινοειδή
- Και οι δύο αυτές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν για να αντιμετωπίσουμε τις ραγάδες, με φτωχά όμως αποτελέσματα.